Teatru de umbre şi ateliere de creaţie pentru copiii români din Belgia

Teatru de umbre şi ateliere de creaţie pentru copiii români din Belgia

Institutul Cultural Român Bruxelles oferă, în perioada 16 – 19 decembrie, copiilor români de la Şcoala Europeană nr. 4 din Bruxelles şi din cadrul Școlii Parohiale „Sfântul Nicolae” un spectacol de teatru de umbre şi trei ateliere de confecţionare de obiecte tradiţionale.Cu prilejul spectacolelor de la Şcoala Parohială vor fi strânse donaţii pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti, opt dintre acestea fiind internate în spitalele belgiene.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, actorii-păpuşari Mariana Soare şi Andreea-Oana Nanciu de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti îi vor învăţa pe copii să creeze personaje din hârtie şi carton şi vor pune în scenă poveştile create. Cristina-Delciza Mareş, maistru-confecţioner de măşti, îi va iniţia pe copii în arta realizării măştilor tradiţionale româneşti şi în tainele colindelor tradiţionale.

Teatrul de umbre şi atelierele interactive îi introduc pe copii în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Copiii vor confecţiona personaje de poveste, măşti, sorcove şi decoraţiuni pentru bradul tradiţional. Astfel, creăm un prilej de regăsire a identităţii culturale, a folclorului, a meşteşugurilor, a datinilor şi obiceiurilor.”, susţine declară Andreea-Oana Nanciu.

Spectacolele sunt realizate cu sprijinul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Şcolii Europene nr. 4 din Bruxelles, Şcolii Parohiale „Sfântul Nicolae” din Bruxelles, TAROM Bruxelles şi Atlassib.