Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va efectua un turneu în România

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va efectua un turneu în România

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va efectua, în perioada 20-26 ianuarie, un turneu la București și Iași, informează MOLDPRES.

Directorul instituției, Petru Hadârcă, a menționat în exclusivitate pentru agenție că acest turneu se desfășoară în cadrul ediţiei a VII-a a proiectului “Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi și Chişinău”.

”Pe 21 ianuarie, vom juca pe scena Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București spectacolul ”Cine l-a trezit pe Yorick?” după Wiliam Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilachi, și pe 22 ianuarie, pe aceeași scenă – spectacolul ”Dosarele Siberiei”, după memoriile Margaretei Spânu-Cemortan și ale lui Ion Moraru,  regia căruia îmi aparține. Pe 24 ianuarie, vom prezenta pe scena Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași spectacolul ”Dosarele Siberiei” și pe 25 ianuarie – spectacolul ”Cine l-a trezit pe Yorick?”, a precizat directorul TNME.

Potrivit lui Petru Hadârcă, acest turneu aduce un aer proaspăt în mișcarea teatrală, în domeniul teatrului. ”Este o nouă experiență. Deja suntem așteptați de către spectatorii din București și Iași. Sunt spectatorii noștri, așa cum cei de la Chișinău sunt pentru teatrele din București și Iași”, a remarcat sursa citată.

În cadrul acestui amplu schimb cultural între Teatrele Naţionale – „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, ”Vasile Alecsandri” din Iaşi şi „Mihai Eminescu” din Chişinău, în baza parteneriatului dintre instituţii, teatrul din Bucureşti și cel din Iași vor prezenta la Chișinău câteva spectacole în luna martie.

Proiectul „Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău” a fost lansat în 2014, fiind cel mai amplu schimb cultural între instituțiile respective din R. Moldova și România.

În 2019, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” a avut patru premiere și peste 200 de reprezentații, la care au participat circa 50 de mii de spectatori.