Temperaturile extreme au pus stăpânire pe ţările din centrul şi estul Europei....

Temperaturile extreme au pus stăpânire pe ţările din centrul şi estul Europei. MAE a emis avertizări de caniculă

180
0

Ministerul român de Externe a emis avertizări de călătorie pentru aproape întreaga zonă fostă iugoslavă – în Serbia, Bosnia-Herţegovina, Croaţia şi Muntenegru, ţări ce pot înregistra zilele acestea temperaturi de peste 40 de grade. 

Ungaria – Autorităţile din Ungaria au decretat alertă portocalie pentru mai multe regiuni din sud şi sud est, de la Pecs la Bekes. Mulţi se refugiază în preajma fântânilor arteziene sau trec prin aşa-numite porţi de apă, unde pulverizarea fină mai alină puţin disconfortul.

Slovacia – Puţin mai la nord, în Slovacia, aceeaşi situaţie. Temperaturi de 40 de grade la umbră – la soare arşiţa e cumplită. Nu multă lume se încumetă pe străzi – fie cei ce n-au încotro, fie cei cărora le place canicula. Iar autorităţile, care amendează scăldatul în fântâni, mai închid ochii la abateri.

Cehia – Şi vecinii cehi suferă de caniculă. Temperatură record la Praga: 38 de grade, cea mai călduroasă zi a verii. Meteorologii au emis avertizări şi pentru următoarele zile, dar temerarii au înfruntat soarele dogoritor în caiace şi bărci pe râul Vltava.

Austria Mult mai neobişnuite sunt însă asemenea călduri în Austria – unde tocmai s-a înregistrat cea mai călduroasă zi a anului: 37,4 grade la umbră, măsurate în apropiere de Viena. În capitală, proprietarii de trăsuri îşi răcoresc caii cum pot, dar unii localnici cer ca pe asemenea călduri animalele să fie scutite de taximetrie. Greu şi pentru cei care în asemenea condiţii lucrează pe autostrăzi sau la infrastructură.

Italia –  Roma, Genova şi Florenţa se numără printre oraşele în alertă de caniculă. Pe panourile instalate de municipialităţi se pot citi îndemnuri de a nu ieşi din casă între orele 11 şi 18, dar lumea trebuie să meargă la serviciu, iar turiştii, la vizitat!

Croația – În Croaţia, la Otociac, în centrul ţării şi în vest, în localitatea al cărei nume nu se poate spune pe post, canicula a devenit ceva normal. Dar turiştii şi localnicii găsesc soluţii.

O vacanţă poate repede să se transforme într-un coşmar însă. Tocmai pentru că suntem în plin sezon turistic, Ministerul român de Externe a emis avertizări de caniculă pentru Serbia, Bosnia-Herţegovina, Croaţia şi Muntenegru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ