Acasă Alte comunitati Turneul internațional online „JAZZT Vivaldi”, cu soprana Rodica Vică și ImpRoWien Ensemble

Turneul internațional online „JAZZT Vivaldi”, cu soprana Rodica Vică și ImpRoWien Ensemble

„JAZZT Vivaldi”, turneu internațional online susținut de renumita soprană Rodica Vică (România-Austria), alături de ImpRoWien Ensemble (Austria-România): Cristian Spătaru (pian șiorchestrator), Cristian Ruscior (vioară 1), Grațiela Aranyosi (vioară 2), Hannah Berghofer(violă) și Florian Cristian Dragomir (contrabas), se va desfășura, în perioada 20 aprilie – 4 mai, pe rețelele de socializare ale ICR Viena și IRCCU Veneția, pe pagina de Facebook a Asociației Musica Ricercata, a sopranei Rodica Vică și pe paginile de Facebook ale partenerilor implicați în organizarea proiectului.

Proiectul are loc cu ocazia comemorării a 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi, născut la Veneția și decedat la Viena, cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu și Béla Bartók (ambii născuți pe actualul teritoriu al României), precum și a comemorării unui centenar de la dispariția lui Camille Saint-Saëns și alte aniversări componistice precum Tomaso Albinoni, Giuseppe Verdi, Gustav Mahler, Astor Piazzolla și Igor Stravinsky, totul reinterpretat prin viziunea pianistului și compozitorului Cristian Spătaru.

Turneul internațional online „JAZZT Vivaldi” se înscrie în tradiția proiectelor asumate în ultimii ani de către asociația„Musica Ricercata”, aceea de a aduce la lumină interpretări noi și organizări stilistice inovatoare, bazate pe cercetare muzicală, aducând beneficiarului o experiență suplimentară în acest domeniu, prin investigarea universului componistic al lui Vivaldi – prin asocieri estetice exploratorii, caracterul inovator al turneului fiind conferit de liantul stilistic al proiectului, și anumeimprovizația. În muzica lui Antonio Vivaldi, improvizația este un element obligatoriu, iar viziunea oferită de acest proiect e de a reliefa această paralelă cu muzica jazz. Vivaldi este etalonul recurent, toate improvizațiile în stilul celorlalți compozitori fiind încadrate în ariile sale. George Enescu – un mare admirator al muzicii lui Vivaldi și Johann Sebastian Bach – puternic influențat de acesta și Béla Bartók au recreat universul improvizatoric al folclorului din acest spațiu geografic în întreaga lor creație, fiind elementul definitoriu al muzicii lor.

Rodica VICĂ, soprană – este invitata celor mai importante opere și filarmonici atât din țară, cât și din străinătate, fiind în același timp câștigătoare a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: Premiul I la Concursul Internațional de muzică barocă „La Stravaganza” din Cluj-Napoca, Premiul al II-lea la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Bună Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreți. Printre ultimele succese profesionale ale sopranei se numără̆ concerte alături de orchestra Musica Ricercata, debutul la Müpa Budapest, Musikverein Viena, Konzerthaus Berlin și premiera mondială a nou-descoperitului oratoriu Strigoii de George Enescu, alături de Orchestra Simfonică Radio Berlin.

Ansamblul ImpRoWien are o componență româno-austriacă și este format din cinci muzicieni stabiliți la Viena. La inițiativa dirijorului și compozitorului Cristian Spătaru, ansamblul a luat naștere pentru a îmbina specializarea muzicală a celor cinci cu creativitatea și spiritul improvizatoric, atât de necesare muzicianului contemporan. Această fuziune atrage publicul de orice vârstă, făcându-i pe cei mici și pe cei tineri să se alăture concertelor de stil clasic, iar melomanilor experimentați stârnindu-le curiozitatea de a descoperi noi valențe muzicale.