Acasă Stiri Următorul pas, votul electronic

Următorul pas, votul electronic

Secretarul general al Autoritatii Electorale Permanente, Tiberiu Csaba Kovacs, prevede introducerea votului electronic, pe lângă acela prin corespondență. Kovacs spune că votul prin corespondență are și el limitele sale, motiv pentru care votul electronic ar putea fi soluția așteptată de românii din diaspora.

Noile tehnologii constituie un element deosebit de important pentru alegerile din Romania si mă gândesc în perspectivă, pentru alegerile care o să urmeze după acest an electoral. (…) Pentru alegerile parlamentare s-a adoptat posibilitatea votului prin corespondență, care se va aplică din acest an. Evoluția viitoare, în afară de votul prin corespondență, nu exclude și folosirea votului prin internet și în perspectiva viitoare, dacă noi pentru diaspora vorbim de o prezență situată undeva spre trei milioane de cetățeni, atunci votul prin corespondență are anumite limite, votul electronic prin internet ar putea fi o soluție”, sustine secretarul AEP.

Afirmațiile secretarului general al AEP vin în contextul în care la Bucureșt are loc prima ediție a dezbaterilor științifice ale experților din domeniul electoral, organizată de Comisia de la Veneția în parteneriat cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Evenimentul are ca temă ”Legislația electorală și noile tehnologii: provocări legislative” și se desfășoară, timp de două zile, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare.

La eveniment participă reputați specialiști din peste 15 țări și reprezentanți ai unor organizații internaționale cu activitate în domeniul electoral – Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa/Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), Rețeaua de Competențe Electorale Francofone (RECEF), Comunitatea Democrațiilor și Centrul Internațional pentru Studii Parlamentare (ICPS).

 

Referindu-se la informatizarea alegerilor, Pierre Garrone, Șeful Diviziei Alegeri și Partide Politice a Comisiei de la Veneția, a afirmat:

”La fel ca în cazul votului electronic, provocarea informatizării este dacă aceasta reduce riscurile sau mai degrabă le sporește, dacă ne putem asigura că neregulile pot fi detectate și corectate și dacă sistemul informatic trebuie să fie cel puțin la fel de sigur și fiabil precum cel clasic”.

 

 

Dezbaterile științifice ale experților din domeniul electoral își propun să evidențieze tipurile de tehnologii care pot fi folosite în alegeri, etapele din timpul proceselor electorale în care este benefică utilizarea acestora și riscurile pe care le prezintă deschiderea legislației electorale către aplicarea noilor tehnologii.