Acasă Europa Vizită a unei delegații DRP la comunitatea românească din Franța

Vizită a unei delegații DRP la comunitatea românească din Franța

sursa foto: Monastere Godoncourt

Marcarea împlinirii a 164 de ani de la unul dintre cele mai importate evenimente din istoria Românie – Unirea Principatelor Române – a fost punctul final al vizitei pe care o delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), condusă de secretarul de Stat Gheorghe Cârciu, a efectuat-o la Tours (Franța).

Au mai fost prezenți IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, reprezentanți ai primăriei din Tours, consulul general al României la Paris, Simona Junescu, managerul Bibliotecii “Panait Cerna” din Tulcea, Ligia Dima, membri ai societății civile franceze și românești, precum și reprezentanți ai mass-media.

Vizita delegației DRP la comunitatea românească din Franța a început cu o întâlnire cu reprezentanții mediului asociativ românesc din Tours și din regiunea Centre-Val de Loire, în cadrul căreia s-au discutat proiectele DRP și calendarul de acțiuni prevăzut pentru anul 2023.

Totodată, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni s-a întâlnit cu reprezentanți ai asociațiilor românești care au primit finanțare din partea DRP, a vizitat Biblioteca Românească din Tours și Școala Românească “Doamna Maria Brâncoveanu”.

Românii din Tours au prezentat delegației DRP proiectele implementate pe parcursul anului 2022, unul dintre cele mai importante fiind clasa de istorie și catehism din cadrul Școlii Românești.

Programul a mai cuprins un moment artistic oferit de corala parohiei și copiii de la Școala Românească “Doamna Maria Brâncoveanu”, urmate de Șezătoare și slujba de Vecernie.

Delegația DRP a participat și la Liturghia oficiată de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Părintele Vasile Somle, preot paroh.