Acasă Cultura / Culte Bogdan Aurescu: Admir personalităţile lumii muzicale care împărtăşesc generaţiilor viitoare geniul marelui...

Bogdan Aurescu: Admir personalităţile lumii muzicale care împărtăşesc generaţiilor viitoare geniul marelui Enescu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologul său olandez Bert Koenders au participat, zilele trecute, la concertul dedicat aniversării a 135 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Țărilor de Jos, în cadrul celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu”.

În deschiderea concertului, ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat încrederea față de continuarea procesului de consolidare a dialogului politico-diplomatic dintre România şi Olanda, inclusiv din perspectiva asigurării de către Regatul Țărilor de Jos a viitoarei președinții a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2016. Totodată, a subliniat rolul pe care îl au în cunoaşterea şi promovarea creaţiei lui George Enescu pentru muzicienii din întreaga lume.

Îmi exprim admiraţia şi profunda recunoştinţă faţă de orchestrele, ansamblurile şi personalităţile lumii muzicale internaţionale care aprofundează şi împărtăşesc generaţiilor viitoare geniul marelui Enescu, contribuţia muzicienilor olandezi fiind în acest sens una de excepţie. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe, prin demersurile sale de diplomaţie culturală, va continua să sprijine, prin toate modalităţile posibile, unul dintre cei mai puternici vectori de imagine pe care îi are România la nivel internaţional – Festivalul George Enescu. Felicitări tuturor celor care sunt implicaţi în organizare pentru reuşita sa!”, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.

La rândul său, ministrul olandez al afacerilor externe, aflat la cea de-a doua vizită în România în decursul acestui an, a precizat că, în prezent, se constată o intensificare atât a contactelor politico-diplomatice, cât şi a schimburilor între companiile din cele două ţări, între studenți, turiști, oameni de cultură. Aducând un omagiu personalităţii marelui muzician român, ministrul Bert Koenders a afirmat că „modul european de viață al lui George Enescu se aseamănă din multe puncte de vedere cu țara sa de origine: România. A absorbit nenumărate fenomene culturale din regiune, influențând în același timp cultura pan-europeană”.

România a aniversat 135 de ani de relaţii diplomatice cu Regatul Ţărilor de Jos pe 13 februarie. De-a lungul timpului, relaţiile bilaterale au cunoscut o dezvoltare constantă şi substanţială, caracterizată printr-o cooperare economică solidă şi un dialog politic neîntrerupt.

Din seria evenimentelor dedicate acestei aniversări face parte și concertul susținut de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam sub bagheta lui Andris Nelsons, având-o ca solistă pe violonista Janine Jansen, în cadrul actualei ediţii a Festivalului Internațional „George Enescu”.

Orchestra Regală Concertgebouw, cotată drept una dintre cele mai bune din lume, este recunoscută pentru sunetul unic al concertelor susţinute de cei 120 de instrumentiști, provenind din peste 20 de ţări, dar și pentru faptul inedit de a fi avut doar șase dirijori în cei peste 125 de ani de existență.

Articolul precedent„Duelul Viorilor” în Sala cu Orgă din Chişinăului
Articolul următorO apropiere de România este o apropiere de Europa!