Acasă Stiri Forumul Internațional „Comunitățile românești din regiunea Odessa: modalități eficiente de dezvoltare a...

Forumul Internațional „Comunitățile românești din regiunea Odessa: modalități eficiente de dezvoltare a relațiilor ucraineano-române”

La invitația Rectoratului Universității Umaniste de Stat și a Consulatului General al României la Odessa, o delegație a Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, condusă de președintele Claudiu Târziu, a participat joi, 17 iunie, în orașul Ismail (regiunea Odessa, Ucraina), la Forumul Internațional „Comunitățile românești din regiunea Odessa: modalități eficiente de dezvoltare a relațiilor ucraineano-române”.

Claudiu Târziu: “A fost o bucurie imensă să întâlnesc și să ascult românii din comunitatea noastră istorică, activiști civici și cadre didactice, pentru ale căror interese vitale am militat și voi continua să o fac până când atât Kievul, cât și Bucureștiul, își vor îndeplini obligațiile constituționale și morale față de minoritățile etnice. Bucuria mi-a fost însă umbrită de nedreptatea și neajunsurile pe care frații noștri români mi le-au adus la cunoștință.
În absența unei politici articulate și coerente din partea partidelor care s-au perindat la guvernare, comunitatea istorică din Ucraina este supusă unui intens și agresiv proces de asimilare forțată din partea statului ucrainean.
Nu cerem nimic în plus față de ceea ce oferim la rândul nostru minorităților etnice care trăiesc pe teritoriul românesc: drepturi lingvistice, educaționale și culturale în limba maternă – toate consfințite de Constituție. Doleanțele fraților noștri de lângă Dunăre sunt de a conserva și de a exprima – liber – ceea ce le aparține dintotdeauna: limba română, cultura națională și procesul educațional, după criterii care să le respecte identitatea de neam”.

”În luările de cuvânt ale cadrelor didactice și a liderilor comunității românești s-a subliniat situația dramatică a învățământului în limba română care prin noile măsuri luate de autoritățile ucrainiene, riscă să dispară. Lipsa materialului didactic în limba română și nerespectarea promisiunii Guvernului României legată de oferirea de burse au fost de asemenea invocate ca factori agravanți ai dispariției învățământului românesc din zonă. A fost subliniată lipsa presei în limba română și a instituțiilor care să mențină identitatea românească”, se arată într-un comunicat de presă.

La rândul său, senatorul Marius Humelnicu membru al Comisiei, prezent în delegație, a menționat faptul că nu există problemă care să nu poată fi soluționată dacă există dialog și voință, făcând apel la rândul său la rezolvarea cât mai urgentă și în spiritul prieteniei care leagă Ucraina de România, a problemelor grave cu care se confruntă comunitatea românească din regiunea Odessa.

În a doua parte a zilei, Cladiu Târziu s-a întâlnit cu primarul din Ismail Andrii Abramchenko și cu președintele Consiliului Raional, Radion Abașev. Nu mai puțin de 124.000 de români trăiesc astăzi în sudul Basarabiei (regiunea Odessa). Foto: Centrul de Informare al României din Ismail

Articolul precedentArmata Română vacantează 1.516 posturi de militari în 28 de județe și în București
Articolul următorRomânia va avea acces pentru citire la Sistemul de Informații Schengen (SIS)