Meleșcanu, la cea de-a treia ediție a ”Black Sea and Balkans Security...

Meleșcanu, la cea de-a treia ediție a ”Black Sea and Balkans Security Forum”

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat ieri la lucrările  celei de-a treia ediții a “Black Sea and Balkans Security Forum”, care se desfășoară în perioada 12-14 iunie 2019, la Constanța.

Ediția din acest an a forumului este organizată de New Strategy Center, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Universitatea Ovidius din Constanța și Primăria Municipiului Constanța, aflându-se sub patronajul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Forumul s-a impus în ultimii doi ani ca un reper în categoria evenimentelor care abordează teme legate de regiunile Mării Negre și Balcanilor de Vest, prin dialogul între mediile guvernamentale şi mediile academice.

Reuniunea din acest an a strâns peste 600 de oficiali, participanți de nivel înalt și experți din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și de securitate, reprezentanți ai mediului academic, ai sectorului privat, ai societății civile, din România, din comunitatea euro-atlantică și din vecinătatea UE și NATO. Dezbaterile se concentrează pe analizarea evoluțiilor în domeniul securității, în sens clasic, dar și dintr-o perspectivă mai extinsă, incluzând securitatea energetică, securitatea cibernetică, gestionarea amenințărilor hibride, dezvoltarea economică și a infrastructurii, interconectivitatea.

În intervenția susținută în cadrul sesiunii dedicate întăririi rezilienței și cooperării în regiunea Mării Negre și în Balcani, ministrul Meleșcanu a abordat evoluțiile recente în plan regional, cu accent pe răspunsurile posibile la problemele de securitate și de dezvoltare economică ale celor două regiuni. Între acestea, a evidenţiat rolurile NATO şi UE. Ministrul a reliefat, de asemenea, rolul important pe care urmărirea obiectivelor României în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE l-a avut pentru avansarea perspectivelor de stabilitate, prosperitate şi conectare europeană şi euro-atlantică ale celor două regiuni.

Meleșcanu a afirmat că ambele regiuni sunt esenţiale pentru stabilitatea, securitatea şi economia Europei, fiind astfel firesc ca abordarea României faţă de vecinătatea sa să fie una cuprinzătoare faţă de toţi vecinii, holistică şi perfect conştientă de interconexiunile existente între aceste regiuni.

De asemenea, a subliniat la importanța menținerii unității Alianței și a solidității relației transatlantice, reamintind, în acest context, semnificația deosebită a cooperării și coordonării UE-NATO.

Șeful diplomației române a subliniat rolul Uniunii Europene în Balcani, prin prisma proceselor de integrare europeană, și în regiunea Mării Negre și Vecinătatea Estică, prin angajamentul sporit pentru Parteneriatul Estic şi prin obţinerea de rezultate notabile în sensul revitalizării interesului UE pentru regiunea Mării Negre.