Meleșcanu la Chișinău

Meleșcanu la Chișinău

DISTRIBUIȚI

 Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a efectuat ieri o vizită la Chișinău, la invitația ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, pentru a participa la festivitatea de marcare a Zilei Diplomatului în Republica Moldova.

În discursul susținut cu această ocazie, ministrul Meleșcanu a evocat caracterul special al relațiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova și a transmis un mesaj de susținere a demersurilor diplomatice în direcția consolidării perspectivei europene.

Cu ocazia vizitei la Chișinău, ministrul Afacerilor Externe a fost primit de prim-ministrul Guvernului Republicii Moldova, Pavel Filip, și a avut o întrevedere cu omologul său, Tudor Ulianovschi.

În cadrul discuțiilor, ministrul Teodor Meleșcanu a transmis un mesaj ferm de susținere a parcursului european al Republicii Moldova, în conformitate cu Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, confirmând interesul României pentru avansarea agendei bilaterale de cooperare în numeroase domenii de interes comun.

În context, ministrul român a evidențiat prioritatea acordată promovării proiectelor de conectare ireversibilă a Republicii Moldova, prin România, la spațiul european și valorile UE, cu accent pe proiectele de interconectare în domeniul energetic și al infrastructurii, precum și în domeniul educației, sănătății și culturii, care au potențialul real de a genera beneficii directe pentru îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, a manifestat interesul României pentru consolidarea prezenței investiționale românești în Republica  Moldova.

Ministrul Teodor Meleșcanu a transmis Guvernului Republicii Moldova un mesaj ferm de încurajare a reformelor și angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE, apreciind că nu există altă opțiune viabilă pentru Republica Moldova decât continuarea angajamentului european. În context, a subliniat necesitatea organizării viitorului scrutin parlamentar din Republica Moldova în conformitate cu standardele democratice în domeniu.

Ministrul Afacerilor externe a asigurat că, pe durata Președinției Consiliului UE, toate aceste elemente se vor regăsi printre prioritățile României și a evidențiat prioritatea acordată demersului de consolidare a Parteneriatului Estic, în contextul aniversării a 10 ani de la lansarea acestuia și împlinirii a 5 ani de la liberalizarea regimului de vize inclusiv pentru toți cetățenii Republicii Moldova și semnării Acordului de Asociere.

”Am convingerea fermă că nu există a alternativă viabilă pentru viitorul democratic al Republicii Moldova decât parcursul european. Prin urmare, încurajez Guvernul Republicii Moldova să ia toate măsurile necesare pentru avansarea parcursului european și implementarea reformelor în baza Acordului de Asociere cu UE, inclusiv realizarea acțiunilor necesare în perspectiva alegerilor parlamentare din februarie 2019, pentru asigurarea celor mai ridicate standarde democratice în desfășurarea procesului electoral”, a arătat Teodor Meleșcanu.

Ministrul ROMÂN a avut la Chișinău și o întrevedere cu reprezentanți ai opoziției democratice pro-europene. Cu acest prilej, Teodor Meleșcanu a reiterat prioritatea strategică a României de susținere a viitorului pro-european și democratic al Republicii Moldova, evidențiind, din această perspectivă, deschiderea și interesul României de a menține dialogul cu toți actorii politici din Republica Moldova care susțin agenda europeană.

Totodată, în contextul vizitei la Chișinău, ministrul Teodor Meleșcanu a participat la o reuniune a ambasadorilor din Statele Membre ale UE, ocazie cu care a încurajat consolidarea relației UE – Republica Moldova, subliniind angajamentul României, inclusiv din perspectiva deținerii Președinției Consiliului UE, pentru sprijinirea eforturilor de reformă asumate de Republica Moldova în baza Acordului de Asociere cu UE.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.