Mircea Daneliuc amagiat la Making Waves

Mircea Daneliuc amagiat la Making Waves

Cea de-a 10-a ediție a Making Waves: New Romanian Cinema, festivalul considerat de New York Times una dintre „comorile anuale” ale circuitului cinematografic newyorkez, are loc pentru al treilea an consecutiv în două centre culturale importante: Film Society of Lincoln Center (2-7 decembrie) și Jacob Burns Film Center (3-8 decembrie).

Organizat independent de Romanian Film Initiative (Corina Șuteu, Oana Radu și Mihai Chirilov), Making Waves oferă publicului american o selecție riguroasă a celor mai recente pelicule românești, alături de filme clasice și retrospective.

Mihai Chirilov, director artistic al festivalului subliniază „vom revedea două dintre hiturile Noului Val, Moartea domnului Lăzărescu și California Dreamin’ (nesfârșit), și că vom omagia un cineast esențial cum e Mircea Daneliuc printr-o retrospectivă de autor fac din această ediție aniversară una extrem de specială. Anul acesta avem în program câteva filme extraordinare pentru a celebra 10 ani de film românesc la New York, dar și pentru a reconfirma un curent cinematografic capabil să surprindă și să impresioneze în continuare.”

Cele mai titrate filme ale anului ajung la New York după ce au avut premiera la festivaluri prestigioase precum Cannes și Berlin: Comoara, basmul contemporan al lui Corneliu Porumboiu; Aferim!, de Radu Jude, candidatul românesc la Oscar; subtila lecție de moralitate a lui Radu Muntean, Un etaj mai jos; și De ce eu?, thrillerul politic al lui Tudor Giurgiu, bazat pe fapte reale. Lista filmelor noi mai include debutul lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea (mențiune specială la Festivalul de la Karlovy Vary), cel de-al cincilea film al lui Dan Chișu, București Nonstop, și trei documentare: Toto și surorile lui de Alexander Nanau, Pașaport de Germania de Răzvan Georgescu și Aliyah DaDa de Oana Giurgiu.

Această ediție aniversară e un prilej ideal de întoarcere în timp, grație proiecției speciale a Morții domnului Lăzărescu (2005), în versiune restaurată digital. Reper fundamental al Noului Val și „vinovatul” major pentru nașterea Festivalului Filmului Românesc la New York, comedia neagră a lui Cristi Puiu aniversează, la rândul ei, zece ani de la premieră. De o proiecție specială va avea parte și debutul postum al lui Cristian Nemescu, California Dreamin’ (nesfârșit), în prezența actorului Andi Vasluianu.

 Ca în fiecare an, Making Waves omagiază un cineast român de referință. După retrospectivele de la TIFF și Festivalul de la Salonic, Mircea Daneliuc va prezenta la New York, în persoană, cinci dintre capodoperele sale: Croaziera, Probă de microfon, Iacob, Senatorul melcilor și, nu în ultimul rând, satira dezlănțuită Patul conjugal, căreia îi revine onoarea de a deschide oficial ediția a zecea a Making Waves.

 Selecția acestui an e completată de un concentrat eclectic de opt scurtmetraje: Ramona de Andrei Crețulescu (premiat la Cannes și deja proiectat în trei festivaluri americane majore: New York, Telluride și Chicago), Das Spektrum Europas de Cristi Puiu, Omulan! de Matei Branea, O lume nouă de Luiza Pârvu, Black Friday de Roxana Stroe, Scor alb de Marius Olteanu, Mesagerul de Radu Potcoavă și Nu există-n lumea asta de Andreea Vălean, noteayă România Pozitivă.

Evenimentele paralele ale Making Waves includ dezbateri cu invitați speciali și continuarea programului Creative Freedom Through Cinema, care analizează relația dintre artă și politică în Europa de Est, prezentând anul acesta filme din Georgia și Republica Moldova. Invitații speciali ai festivalului din acest an sunt regizorii Mircea Daneliuc, Tudor Giurgiu, Dan Chișu, Oana Giurgiu, Andrei Crețulescu, Luiza Pârvu și Andreea Vălean; actorii Cecilia Bârbora, Andi Vasluianu, Emilian Oprea și Mihai Constantin; producătorii Ada Solomon, Codruța Crețulescu și Toma Peiu.