Acasă Cultura / Culte Noul sediu al Institutului Cultural Român se deschide la Berlin

Noul sediu al Institutului Cultural Român se deschide la Berlin

Noul sediu al Institutului Cultural Român din Berlin va fi deschis, pe 6 octombrie. Acesta este poziționat în centrul Berlinului la câteva minute distanță de instituții importante de cultură ale capitalei germane, precum renumitele teatre Deutsches Theater, Berliner Ensemble și Friedrichstadtpalast.

De asemenea în imediata apropiere se află zona parlamentară a Republicii Federale Germane cu istoricul Reichstag, Bundestag, Cancelaria, birourile oficialilor germani și sediul Ambasadei României.

Institutul Cultural Român din Berlin are la parter, cu acces direct la stradă, o galerie de artă şi o bibliotecă, care cuprinde peste 4.000 de volume și este deschisă zilnic publicului berlinez.

ICR Berlin are posibilitatea de a organiza lecturi, conferințe, dezbateri dar și proiecţii de film într-o sală cu o capacitate de 100 de persoane. De asemenea poate beneficia de o a doua sală de conferinţe şi concerte cu o capacitate de 220 de persoane și de un atrium deschis, modern și luminos. La etaj se află noua sală de cursuri pentru limba română, precum și birourile echipei.

ICR Berlin a căutat, de-a lungul ultimilor ani, posibilităţi pentru mutarea sediului din cartierul rezidenţial Grunewald în Berlin Mitte, pentru a beneficia de o poziţionare strategică pe scena culturală berlineză, cu spaţii moderne şi multifuncţionale, în apropiere de Institutul Polonez, Institutul Cervantes și Collegium Hungaricum.

Clădirea noului sediu al institutului a fost cumpărată în 1886 de către Carl zu Löwenstein-Wertheim-Rosenberg și încredințată Ordinului Călugărilor Dominicani. Aceștia au fondat în 1889 spitalul St. Maria-Viktoria, apoi o biserică. Biserica a fost demolată în 1938 din lipsa fondurilor necesare renovării, iar spitalul a fost desființat sub presiunea regimului național- socialist, clădirea devenind astfel sediul editurii Deutscher Bauernverlag. În 1994 a fost achiziționată de către partidul FDP, renovată și reinaugurată în 1999.

Institutul Cultural Român din Berlin împarte spațiile complexului de clădiri cu celebrul post de televiziune franco-german ARTE, cu studiourile de corespondență ale televiziunilor elvețiene și italiene, precum și cu Academia Națională de Științe Leopoldina, Fundația Friedrich Naumann și WWF Germania.