Acasă Ucraina ONU a cerut încetarea războiului din Ucraina

ONU a cerut încetarea războiului din Ucraina

Adunarea Generală a ONU a cerut joi încetarea războiului din Ucraina și a cerut retragerea imediată a Rusiei din țară, în conformitate cu Carta ONU.

La reluarea celei de-a unsprezece sesiuni speciale de urgență, AG ONU a adoptat o nouă rezoluție prin care se cere încetarea războiului, cu doar câteva ore înainte ca conflictul să intre vineri în al doilea an.

Rezultatele au fost 141 de state membre pentru și șapte împotrivă – Belarus, Republica Populară Democrată Coreea, Eritreea, Mali, Nicaragua, Rusia și Siria. Printre cele 32 de abțineri s-au numărat China, India și Pakistan.

Prin termenii rezoluției din 11 paragrafe, Adunarea și-a reiterat cererea ca Rusia „să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei și a cerut încetarea ostilităților”.

Abordați impactul global al războiului

Prin rezoluție, ONU a îndemnat statele membre să coopereze în spiritul solidarității pentru a aborda impactul global al războiului asupra securității alimentare, energiei, finanțelor, mediului și securității și siguranței nucleare. Subliniind că aranjamentele pentru o pace durabilă ar trebui să ia în considerare acești factori, ONU a cerut, de asemenea, tuturor națiunilor să-l sprijine pe Secretarul General în eforturile sale de a aborda aceste impacturi.

Sesiunea reluată s-a reunit miercuri pentru a începe dezbaterea rezoluției, președintele Adunării Generale, Csaba Kőrösi, afirmând că timp de un an întreg, Adunarea formată din 193 de membri, Secretarul General, și comunitatea internațională „au fost consecvenți și vocali în apelurile de a pune capăt acestui război și de a adera la Carta ONU și dreptul internațional”.

Dreptate pentru toate victimele

Rezoluția a reafirmat angajamentul Adunării față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și în apele sale teritoriale.

Adunarea a subliniat, de asemenea, necesitatea tragerii la răspundere pentru cele mai grave crime conform dreptului internațional comise în Ucraina prin investigații și urmăriri penale naționale sau internaționale independente pentru a asigura dreptatea tuturor victimelor și prevenirea viitoarelor crime.

Propuneri respinse

Organismul mondial a respins joi două amendamente propuse de Belarus. Prima propunere ar fi modificat câteva dintre prevederile rezoluției, iar cea de-a doua ar fi cerut Adunării să solicite statelor membre, printre altele, să se abțină de la trimiterea de arme în zona de conflict.

„Nou capitol al istoriei”

La începutul sesiunii reluate de miercuri, președintele Adunării a spus că în acest „nou capitol al istoriei”, lumea se confruntă cu „opțiuni dure despre cine suntem noi ca și comunitate internațională. Aceste alegeri fie ne vor pune pe o cale de solidaritate și hotărâre colectivă de a susține principiile Cartei ONU fie pe o cale de agresiune, război, încălcări ale dreptului internațional și acțiune globală prăbușită”, a spus el.