Acasă Cultura / Culte Postul public ”Radio România Actualități” trebuie să fie recepționat și de românii...

Postul public ”Radio România Actualități” trebuie să fie recepționat și de românii din diaspora

Deputatul PNL pentru diaspora, Valentin Făgărăşian, anunță că va întreprinde toate demersurile legislative necesare, astfel încât Societatea Română de Radiodifuziune să asigure accesul românilor care locuiesc în statele Uniunii Europene la informațiile transmise de postul public „Radio România Actualități” și prin receptoarele radio, nu doar în mediul online:

Constituția României spune foarte clar că statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase. De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune realizează un serviciu public și este finanțată, în principal, din bani publici, de la bugetul de stat. Cu toate acestea, cei peste 4,5 milioane de români care trăiesc în afara frontierelor țării au foarte puține surse de informare despre ceea ce se întâmplă în patria mamă. Ei se informează, în special, din presa și paginile electronice susținute de comunitățile de români din diaspora. În cea mai mare parte a statelor membre ale Uniunii Europene poți recepționa, în mașină sau de acasă, posturi de radio din Serbia, Bulgaria, Ungaria, Albania sau Polonia, nu și din România. Ori, comunitățile de români sunt printre cele mai numeroase din UE.

După ce am inițiat propunerea legislativă prin care Societatea Română de Televiziune va rezerva o parte din spaţiul de emisie pentru emisiuni informative privind românii din afara granițelor țării, intenționez să întreprind toate demersurile legislative necesare, astfel încât românii care sunt stabiliți în Italia, Spania, Marea Britanie sau în alte state UE cu mari comunități de români să poată recepționa postul public ”Radio România Actualități”. Nu înțeleg de ce, până acum, conducerile succesive ale SRR nu au întreprins niciun fel de acțiuni pentru a face acest serviciu public accesibil pentru aproape un sfert dintre cetățenii statului român. Am convingerea că, prin demersurile politico-diplomatice pe care le-am inițiat și prin unele intervenții legislative pe care le pregătesc, postul Radio România Actualități, un post de radio de cea mai bună calitate, va putea să fie recepționat de cât mai mulți români stabiliți în străinătate.