Acasă Asia Prezentarea volumului „Implicații istorice ale numelor de familie ale evreilor în Vechiul...

Prezentarea volumului „Implicații istorice ale numelor de familie ale evreilor în Vechiul Regat al României” de Alexander Avram la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu AMIR, organizează în data de 24 noiembrie 2022, de la ora 17:00, prezentarea volumului „Implicații istorice ale numelor de familie ale evreilor în Vechiul Regat al României” scris de Alexander Avram, director al Hall of Names and the Central Database of Shoah Victims’ Names în cadrul Muzeului Yad Vashem. Cartea a apărut la sfârșitul anului 2021, la Penn State University Press (Pennsylvania, SUA), în limba engleză, cu titlul “Historical Implications of Jewish Surnames in the Old Kingdom of Romania”.

Evenimentul, desfășurat în limbile română și ebraică, îi are ca invitați pe E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel și pe Raphael Vago, istoric și profesor la Universitatea Tel Aviv.

„Ca istoric al Holocaustului și al comunităților evreiești din România, consider cartea lui Alexander Avram, „Implicații istorice ale numelor de familie ale evreilor în Vechiul Regat al României”, ca fiind cu adevărat excepțională. Istoricul israelian este un deschizător de drumuri – prin studiul numelor evreiești de familie din Vechiul Regat, el ilustrează competent diversitatea profesiunilor evreiești din acest spațiu și spulberă mituri și clișee ale imaginii evreilor români.” Radu Ioanid

Vorbind despre volumul lui Alexander Avram, Alexander Beider, autorul „Dicționarului numelor ashkenazice: originile lor, structura, pronunția și migrațiile”, apreciază: „Caracteristicile lingvistice și semantice ale numelor, și în special ale numelor de familie, dezvăluie dovezi ale fenomenelor istorice, cum ar fi migrațiile, structura ocupațională și aculturația. În această carte, Alexander Avram adună și analizează peste 28.000 de nume de familie, inclusiv variante fonetice și grafice, folosite de evreii din spațiile de limbă română din secolul al XVI-lea până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în România.”