Prima reuniune a programului ”Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022”...

Prima reuniune a programului ”Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022” i-a vizat pe românii din Irlanda

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 12 martie 2022, a fost organizată prima reuniune din cadrul programului ”Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022” cu reprezentanții comunității românești și ai mediului asociativ românesc din străinătate, care s-a adresat comunității și mediului asociativ românesc din Irlanda.

La evenimentul organizat în format hibrid au participat reprezentanți ai Departamentului Consular din Ministerul Afacerilor Externe, prin videoconferință, precum și reprezentanți ai Ambasadei României la Dublin, întâlnirea fiind moderată de ambasadorul României în Irlanda, Laurențiu Mihai Ștefan.

Reprezentanții mediului asociativ românesc au fost interesați de extinderea rețelei consulare, organizarea consulatelor itinerante, prestarea serviciilor consulare prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul www.econsulat.ro) și îmbunătățirii comunicării prin intermediul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate.

Reprezentanții autorităților le-au prezentat reprezentanților comunității românești din Irlanda stadiul mutării sediului ambasadei și al secției consulare într-un spațiu mai modern și mai funcțional, operaționalizarea Biroului consular de la Belfast (Irlanda de Nord) și procedura organizării consulatelor itinerante (mobile) și suplimentarea resurselor de personal și de echipamente tehnice pentru creșterea capacității de procesare a serviciilor consulare la Dublin.

Totodată, au fost reamintite promovarea cursurilor de limbă română și proiectele finanțate prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și organizarea Recensământul Populației și Locuințelor din acest an, care începe cu autorecenzarea din 14 martie. 

Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” a început în 2015 și a fost reluat în anul 2021. Până în prezent au avut loc aproape 30 de întâlniri cu reprezentanții comunităților românești din Austria, Belgia, Germania, Franța, Italia,  Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Portugalia, Cipru și Spania.

Temele discutate sunt adaptate la problematica specifică din statul de reședință/circumscripția consulară, iar reuniunile includ și o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Obiectivul programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022” este sprijinirea cetățenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, astfel încât să fie găsite cele mai eficiente modalități de îmbunătățire a calității serviciilor consulare.

Calendarul orientativ al reuniunilor cu membrii comunităților românești pentru anul 2022 prevede organizarea a 9 întâlniri în cadrul în cadrul cărora vor fi invitați să participe membri ai comunităților românești din Europa (țările baltice, Benelux, Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania și Ungaria), Asia (Malaezia, Indonezia, Filipine, Singapore, Thailanda), Australia și continentul nord-american (Canada).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.