Acasă Alte comunitati Admiterea la studii în România pentru tinerii din diaspora analizată de deputați

Admiterea la studii în România pentru tinerii din diaspora analizată de deputați

sursa foto: Timp Românesc

Admitere la studii în România pentru tinerii etnici români de peste hotare a fost discutată, pe 29 iunie, de membrii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaților.Anual, Ministerul Educației Naţionale emite o Hotărâre de Guvern privind aprobarea cifrei de şcolarizare, prin care se stabilește numărul de locuri cu finanțare totală sau parțială din bugetul ministerului pentru tinerii de origine etnică română și cetățenii români cu domiciliul în străinătate.

Referindu-se la problemele cu care aceştia se confruntă odată admişi la studii în România, deputatul Mircea Dolha a menţionat lipsa spaţiilor de cazare, precum şi informaţiile insuficiente cu privire la procesul de admitere.

Astfel, membrii comisiei au propus iniţierea unui dialog cu tinerii prin intermediul misiunilor diplomatice şi implicarea mass-media din statele din care vin studenţii în vederea promovării şi popularizării ofertei de studiu a României.

În context, au fost aduse în atenţie programele Institutului Limbii Române prin intermediul cărora copiii din comunităţile de români din afara graniţelor au posibilitatea să fecventeze gratuit cursuri de limba română.

De asemenea, vicepreşedintele Comisiei, Mircea Dolha a informat membrii comisiei cu privire la răspunsul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC) la petiţiile Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării de către Sinigur Constantin şi Cojuhari Alexandru prin care solicită informaţii privind stadiul soluţionării cererii de redobândire a cetăţeniei române.

În acest moment, cererile petenţilor sunt în curs de soluţionare la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie urmând procedura prevăzută de Legea cetăţeniei române nr.21/1991, republicată, iar ulterior, după avizarea de către Comisia pentru Cetăţenie cererile să fie incluse pe un ordin al Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi comunicat răspunsul petenţilor prin scrisoare recomandată.