Reținerea prof. Iovcev, o nouă presiune la adresa școlilor românești din regiunea...

Reținerea prof. Iovcev, o nouă presiune la adresa școlilor românești din regiunea transnistreană. Ministerul de Externe a sesizat Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale

Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă ferm reţinerea, la 5 februarie 2014, de către reprezentanţi ai aşa-ziselor autorităţi transnistrene, a directorului liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol şi a altor doi angajaţi ai instituţiei, pe baza unor acuzaţii nefondate. Acest incident se înscrie într-o succesiune de acţiuni de presiune la adresa celor opt şcoli cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, accentuate în ultima perioadă.

Potrivit unui comunicat oficial MAE a discutat permanent cu autorităţile moldovene, urmărind evoluția situației.

Reținerea celor trei angajați ai Liceului Lucian Blaga din Tiraspol a fost semnalată de secretarul de stat Bogdan Aurescu, chiar în 5 februarie, consilierilor Înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale (ICMN), aflaţi în vizită la Bucureşti, cu solicitarea implicării oficialului OSCE.

Acţiunile de intimidare şi hărţuire împotriva celor opt şcoli cu grafie latină au fost semnalate şi aduse în mod constant de Ministerul român al Afacerilor Externe în atenţia formatelor multilaterale de la începutul lunii decembrie 2013

Astfel diplomația românească a inclus această problemă pe agenda Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, Astrid Thors, cu prilejul întâlnirii de  Kiev, Consiliului Permanent al OSCE şi Comitetului Delegaţilor Miniştrilor al Consiliului Europei.

De asemenea, șeful diplomației române a scris preşedintelui în exerciţiu al OSCE şi Înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, solicitându-le implicarea în revenirea la normalitate a funcţionării şcolilor românești din regiunea transnistreană.

Ministerul Afacerilor Externe rămâne pe mai departe în contact cu autorităţile de la Chişinău şi va continua să facă eforturi, pe toate canalele diplomatice disponibile, pentru încetarea acţiunilor de intimidare şi remedierea grabnică a problemelor celor opt şcoli din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.