Românii din Maramureșul istoric și-au omagiat marile personalități ale neamului

Românii din Maramureșul istoric și-au omagiat marile personalități ale neamului

Comunitatea românească din regiunea Transcarpatia a inițiat Simpozionul International “Mari personalități din Transcarpatia, Ucraina”, simpozion organizat de Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “Dacia”, președinte Ion Botoș, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Potrivit BucPress.eu, la lucrările simpozionului au participat Gabriel Nicola, consul al Consulatului României la Slatina, delegații din județele vecine ale României, precum și din regiunea Cernăuți. Printre delegați s-au numărat directorii școlilor românești din regiunea Transcarpatia, primarii comunelor românești din dreapta Tisei, reprezentanți ai intelectualității și asociațiilor național-culturale din Maramureșul istoric.

Au fost transmise mesaje de salut și felicitări organizatorilor din partea participanților din Ucraina și Romania. Este de menționat faptul că în cadrul sesiunii s-a acordat o atenție deosebită problemei învățământului în limba română. Această chestiune a fost abordată în special de delegația cernăuțeană – domnii Ion Popescu, Vasile Tarâțeanu, Vitalie Zâgrea și doamna Aurica Bojescu.

Vorbitorii au menționat, de asemenea, că marile personalități reprezintă modele care trebuie urmate de către contemporanii noștri. În sala unde s-a desfășurat simpozionul a fost vernisată și o expoziție de fotografii a marilor personalități ale culturii românești din Transcarpatia, expoziție din fondurile Muzeului de Istorie și Etnografie al Romanilor din Transcarpatia.

În final, a fost lansat primul volum al cărții “Personalități marcante ale culturii românești din Transcarpatia”. Atât editarea cărții, cât și organizarea acestui Simpozion internațional, au avut un suport financiar din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.