Suceava şi Cernăuţi vor iniţia proiecte-pereche cu finanţare europeană

Suceava şi Cernăuţi vor iniţia proiecte-pereche cu finanţare europeană

DISTRIBUIȚI

Autorităţile din Suceava şi Cernăuţi au convenit să iniţieze ”proiecte-pereche” cu finanţare europeană, a declarat preşedintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, după o întâlnire a reprezentanților grupurilor de lucru din cele două zone pe tema proiectelor comune, transfrontaliere, precizează au convenit ca o nouă întâlnire să fie organizată în data de 3 aprilie, notează newsbucovina.ro.

La întâlnirea ce s-a desfăşurat în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret au participat, pe lângă Gheorghe Flutur, administratorul public al judeţului Suceava, Irina Vasilciuc, şi specialişti din domeniile în care se lucrează pentru depunerea de proiecte, iar din partea delegaţiei ucrainene guvernatorul regiunii Cernăuţi, Oleksandr Fişciuk, preşedintele Consiliului Regional, Ion Muntean, precum şi angajaţi din domeniile vizate.

“Am convenit să realizăm împreună 14 proiecte, în oglindă. Noi vom face şapte proiecte şi partenerii noştri şapte proiecte. Pe infrastructura de drumuri, pentru accesul în noi puncte de trecere a frontierei, vom face proiecte-pereche”, a spus Flutur.

Totodată, pentru dezvoltarea învăţământului profesional va fi iniţiat un proiect comun între Colegiul Agricol din Fălticeni şi liceul din Hliboca, iar pentru şcolile speciale cele două părţi îşi propun să achiziţioneze materiale, echipamente şi aparatură.

În domeniul sănătăţii, Flutur a spus că s-a convenit pentru mai multe proiecte, printre care pasajul de trecere Spitalul nou – Spitalul vechi, iar pe situaţii de urgenţă se are în vedere achiziţionarea de utilaje cu braţ multifuncţional pentru spargerea gheţii, utilaj de intervenţie în zona alpină şi sisteme de filtrare apă.

“Pentru că gastronomia devine un element important pentru diversificarea ofertei turistice avem în vedere să introducem judeţul Suceava şi Regiunea Cernăuţi în circuitul rutelor gastronomice, circuite care combină locuri de interes istoric cu alte atracţii turistice, pentru a creşte durata de şedere în destinaţii”, a spus preşedintele CJ Suceava.

Potrivit lui Flutur, în cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre oportunitatea de a revitaliza, prin proiecte de cooperare transfrontalieră, o serie de meşteşuguri tradiţionale în Bucovina cum sunt dogăritul, pictura pe sticlă sau ceramica.

Pentru proiecte transfrontaliere prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020 vor fi puse la dispoziţie 36 de milioane de euro.

Autoritățile din Suceava și Cernăuți au convenit ca o nouă întâlnire să fie organizată în data de 3 aprilie, mai precizează sursa citată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.