Tibi Ușeriu conduce Ultramaratonul Arctic

Tibi Ușeriu conduce Ultramaratonul Arctic

Foto: Libertatea

Tibi Ușeriu este pe primul loc la 6633 Arctic Ultra și s-a distanțat față de urmăritorul său, irlandezul Patrick O’Toole. Sportivul din Bistrița a parcurs aproape 250 de kilometri în 50 de ore. Cu toate că are de-a face cu temperaturi de minus 30 de grade Celsius, Tibi Ușeriu vrea să câștige din nou ultramaratorul de la Cercul Polar.
„A doua zi a decurs conform planului, mai puţin somnul, Tibi nu a reuşit să doarmă în CP3 aşa cum ar fi vrut, încă e plin de energie şi adrenalină, aşa că nu poate sta în loc, bobinează ca o locomotivă. De când a aflat că a rămas singurul român în cursă, se pare că a luat-o personal: Dacă tot am rămas singur aici, măcar să țin eu steagul! Tibi a plecat din CP3 în jurul orei 10 (ora RO), după o pauză de 3 ore. Ar fi vrut să doarmă aici, dar nu a reuşit (nu a dormit deloc până acum), aşa că şi-a luat zborul mai departe spre CP4. A decis să doarmă reprize scurte de 10 minute pe marginea drumului, din când în când. A mai făcut aşa şi anul trecut, e obişnuit. Dupa 40 ore de la startul cursei ajunge la kilometrul 200, ceea ce este fa-bu-los, mai ales dacă ţinem cont de condiţiile meteo de acolo”, au precizat reprezentanții Tășuleasa Social, asociația care îl sprijină pe Tibi Ușeriu.

Potrivit organizatorilor 6633 Arctic Ultra, sportivul din Bistrița s-a distanțat față de concurentul aflat pe locul 2.

„Pe locul doi e tot irlandezul, faţă de care avea un avans de 6 ore la plecarea din CP3. La ora la care scriu această postare, distanţa dintre cei doi a crescut la 8 ore. Tibi merge constant, ca un metronom, irlandezul începe să încetinească.

Temperaturile au scăzut în sfârşit în jurul a -25 -30 grade ziua, aşa că azi l-am auzit pentru prima dată pe Tibi spunând că e frig!!!”, au precizat membrii asociației care au discutat cu sportivul la telefon.

Tibi Ușeriu se pregătește să parcurgă cea mai dificilă porțiune a traseului de 350 de kilometri.

„Imediat după CP3 s-a intrat pe Ice Road. E un fluviu îngheţat, transformat o lună pe an în drum. De aici încolo se va vedea cine are tărie mentală. Este extrem de frig, alunecos, gheaţa trozneşte sub tine şi mai trec şi camioane de 60 tone din când în când. Exact ce-i place lui Tibi. De la începutul cursei aşteaptă porţiunea asta”, potrivit sursei citate.

Tibi Ușeriu îndură temperaturi care pot ajunge la minus 35 de grade Celsius. Cu toate acestea, nu renunță la obiectivul său de a câștiga cursa pentru a treia oară.

„Am vorbit cu Tibi, care era pozitiv şi plin de energie. Ne-a mărturisit că are picioarele praf, că i le-au pansat medicii, dar a zis “am picioarele praf, dar e normal, aşa e filmul ăsta …”

Până în prezent, opt dintre cei 23 de concurenți au abandonat 6633 Arctic Ultra. Anul acesta, România a fost reprezentată de patru sportivi la ultramaratonul de la Cercul Polar, considerat cea mai dură cursă din lume. Avram Iancu a fost nevoit să renunțe din cauza unei accidentări. Mai apoi, Levente Polgar şi Florentina Iofcea nu au mai putut continua cursa din cauza furtunii polare.

În 2016 și 2017, cel mai dur maraton din lume a fost câștigat de către bistrițeanul Tibi Ușeriu, care a reușit anul trecut să parcurgă cei peste 560 kilometri ai ultramaratonului în 152 ore, timpul său fiind cu aproximativ 15 ore mai bun decât cel obținut în 2016.

În 2017, competiția 6633 Arctic Ultra s-a desfășurat în extremitatea nord-vestică a Canadei, în zona Cercului Polar, între localitățile Eagle Plains (Yukon) și Tuktoyaktuk (Teritoriile de Nord-Vest). Sursa: Libertatea