Zilele Culturii Române la Avila

Zilele Culturii Române la Avila

Timp de două săptămâni, orașul Avila, înscris în patrimoniul UNESCO, va găzdui o serie de activități dedicate României, prezentate de Institutul Cultural Româna de la Madrid în colaborare cu primăria locală, care se adresează publicului larg din împrejurimile cunoscutului oraș din Castilia și Leon.Deschiderea evenimentului va avea loc sâmbătă, 1 octombrie, la Sala El Episcopio din centrul istoric al orașului, în prezența oficialităților locale și a reprezentanților ICR Madrid, cu inaugurarea expoziției ‘Arhitecți români creatori de patrimoniu cultural’.

Prezentată pentru prima dată la Madrid în 2014, la Colegiul Oficial al Arhitecților din Madrid (COAM) în colaborarea cu Uniunea Arhitecților din România, expoziția cuprinde o selecție cu cele mai importante momente din arhitectura românească, prezentând prin imagini și text – în română și spaniolă – parcursul spațiului construit românesc între 1869 și 1989. Expoziția, coordonată de prof. dr. arh. Cristina Olga Gociman, după un concept de Elena-Codina Dușoiu și Mihaela Lazăr, a deschis, în 2012, Bienala Națională de Arhitectură din București, marcând 120 de ani de existență a Uniunii Arhitecților din România și a educației universitare de specialitate.

Expoziția va putea fi vizitată la Avila între 1 și 16 octombrie 2016.

Vor urma prelegerea ”Locuri din România incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO” susținută de Camelia Teodorescu și proiecția documentarului ”La pas prin București” de Florin Andreescu.

Duminică 2 octombrie, actorul Ramiro Melgar va interpreta în spaniolă povestea ”Ziua în care a fugit somnul” de Victoria Pătrașcu. Spectacolele-lectură vor fi succedate de o degustare de produse tipice românești pentru copiii și părinții prezenți.

Evenimentul organizat de ICR Madrid face parte din strategia sa de a extinde promovarea culturii române în diferitele regiuni ale Spaniei, oferind activități multidisciplinare cu sprijinul autorităților locale.