150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii Române din Bucureşti

150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii Române din Bucureşti

Foto: http://lanto.ro

Începând cu 16 iulie 2018, Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii Române din Bucureşti.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Valoare nominală 10 lei
Metal argint
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Calitate proof
Cant zimţat

Aversul monedei prezintă Ateneul Român, sediul actual al Filarmonicii Române din Bucureşti, inscripţia în arc de cerc ”ROMANIA”, valoarea nominală ”10 LEI”, stema României și anul de emisiune ”2018”.

Reversul monedei redă un detaliu de pe clădirea Ateneului Român; în medalion, portretul primului director şi dirijor, inscripţia: ”EDUARD WACHMANN” şi anii între care a trăit, ”1836-1908”; la exterior, inscripţia ”150 de ani de la înfiintareaFilarmonicii Romane din Bucuresti”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 200 monede din argint.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 380,00 lei. Monedele din argint cu tema 150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii Române din Bucureşti au putere circulatorie pe teritoriul României.