Români repatriați din Siria

Români repatriați din Siria

Foto Arhivă

Astazi, 7 februarie 2020, au fost finalizate procedurile de repatriere din Siria, prin Turcia, a unei familii de cetățeni români, formată din 3 persoane.

Cazul a fost semnalat de Ambasada României la Damasc, repatrierea realizându-se cu sprijinul Ambasadei României la Ankara și al Consulatului General al României la Istanbul.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Ankara, a întreprins demersuri pe lângă autoritățile turce pentru facilitarea intrării în Turcia și pentru asigurarea cazării cetățenilor români. Demersurile au fost coordonate de Centrala MAE, cu avizul autorităților române competente în materie. Misiunea diplomatică română la Ankara a emis și documentele de călătorie pentru cetățenii români și a menținut legătura în permanență cu aceștia.

Cetățenii români au părăsit Siria la data de 5 februarie 2020 pe cale terestră către Turcia și au continuat deplasarea pe cale aeriană spre București.

Ministerul Afacerilor Externe adresează mulțumiri părții turce pentru sprijinul oferit în cadrul procedurilor care au condus la soluționarea cazului și la repatrierea în siguranță a cetățenilor români.

Măsura de repatriere face parte din asistența și protecția consulară acordată de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.

MAE reiterează că de la debutul operațiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenția directă a Ambasadei României la Damasc, a altor misiuni diplomatice și sub coordonarea Celulei de Criză a MAE au fost repatriați 790 de cetățeni români și membrii de familie ai acestora.

În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistență și protecție consulară inclusiv cetățenilor din Australia, Canada, Franța, Republica Moldova și Portugalia aflați pe teritoriul Siriei, precum și cetățenilor altor state, pe baza unor solicitări punctuale.

Reamintim că pe website-ul MAE este în continuare postat un avertisment de călătorie pentru Siria, care conține nivelul maxim de alertă, respectiv „Pericol major – părăsiți imediat zona sau țara!

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetățenilor români aflați în zonele de conflict de a părăsi zona și de a contacta misiunile diplomatice ale României din teritoriu pentru a-și anunța prezența în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistență și protecție consulară și totodată, de a consulta informațiile furnizate prin intermediul aplicației „Călătorește în siguranță”, care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone.